Paella
Ingredienser:
6 portioner
4 dl ris (bombaris eller avio)
1 gul lök
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
2-3 st kycklingbröstfileer
8 st blåmusslor
Ca 100 g räkor med skal eller ca 8-10 st vannameiräkor
60 g frysta ärtor
1 g saffran
2 tsk paprikapulver
Ca 9-10 dl vatten (läs tips ovan)
2,5 msk fiskfond eller 2 st fiskbuljongtärningar
1 citron
Ca 1 dl olivolja
Salt & peppar
Gör så här:
- Hacka lök och paprika i tärningar. Hacka vitlök fint, skär kycklingen i bitar.
- Hetta upp olja och stek kycklingen tills den får färg runtom.
- Lägg åt sidan och samma panna som du stekte kycklingen vänder du ner lök och steker tills löken får färg.
- Vänd i paprika, vitlök och stek lite till.
- Vänd i paprikapulver, saffran och fräs lite snabbt.
- Tillsätt krossad tomat och blanda allting noga. Låt tomatsåsen puttra utan lock i ca 15 min.
- Vänd i kycklingen.
- Skölj riset noga i ljummet vatten och sila av.
- Vänd ner riset i tomatsåsen, blanda allting noga och fräs riskornen i såsen under omrörning några sekunder.
- Nu ska detta helst vara den sista gången du rör runt riset.
Om du blandar riset för ofta kommer riskornen börja släppa ifrån sig massa stärkelse och istället för en paella
kommer du att få en risotto.
- Häll över kokhett vatten som du har blandat med fond eller buljong, tillsätt salt och peppar.
- Skaka på pannan försiktigt tills allting blandas samman, undvik att röra runt riset.
- Låt paellan sjuda på medelvärme utan lock i ca 10 min. Skaka på pannan lite lätt efter halva tillagninstiden.
- Tryck ner musslorna och räkorna lite lätt på toppen av riset. Låt puttra i 10 min till.
- Du kan tillsätta mer vatten om det känns för torrt. Strö över ärtorna, täck pannan med ett lock eller
folie och låt allting tillagas i ca 10-15 min, tills riset är klart. Dra bort från värmen och låt vila i ca 5 min.
- Toppa med citronklyftor och servera.