Langos är friterade brödkakor vars deg innehåller bla
potatis. Bröden serveras med olika fyllningar eller
pålägg. T.ex creme fraiche, lök, räkor, kaviar
eller stark korv.
Ingedienser:
½pkt(25g) jäst
2½dl vatten(37°C)
1-2msk salt
1-2 kokta potatisar
7-9dl vetemjöl
ca 3/4 l olja att fritera i
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet.
Tillsätt nästan allt vatten, salt, de mosade potatisarna och
mjöl. Låt jäsa ca 40-60min.
Själp upp degen på mjölat bakbord och knåda den
smidig. Dela degen i 16 lika stora bitar. Platta ut dem till
avlånga kakor. Låt jäsa 10-15min.
Hetta upp oljan till 180°C. Lägg i några degbitar i
taget och fritera dem ca. 4min på var sida. Låt bröden
rinna av på hushållspapper.
Pensla med vitlökssmör eller vitlöksolja och lägg
på önskad fyllning.
Jag gillar creme fraiche, rödlök räkor och svart caviar
på, med det är jag det.