Klassisk hollandaise
Recept efter Tommy Myllymäki
Ingredienser:
300 g smör
2 äggulor
2,5 msk citronsaft
1 msk hett vatten
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
Gör så här:
- Börja med att smälta smöret i en kastrull och värm det till ca 55-60 grader.
- Vispa samman äggulor med citronsaft i en kastrull, helst en sauteuse, på medelvärme till 65 grader (är du osäker på temperaturen så använd ett vattenbad).
Det får inte blir varmare och därmed äggröra, då är det kört och bara att börja om.
- Tillsätt smöret till ägguleblandningen i en tunn stråle vid kanten, vispa konstant medan du häller ner smöret.
Till en början lite i taget och därefter snabbare. När du ser att smöret gått ihop bra och att vispen lämnar spår i såsen,
tillsätt det heta vattnet. Fortsätt vispa i resterande smör, när vispen lämnar spår och sakta flyter tillbaka till en sammetslen, tjock sås - då är den perfekt!
- Smaka av med salt och cayennepeppar.