Gräddsås


sill


Ingredienser:
0,5 gul lök, skivad
0,5 rött äpple, i bitar
några timjankvistar
smör, till stekning
2 dl kalvfond
2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 tsk anjovisspad
en nypa salt
ev. 1-2 tsk maizena + 1-2 tsk vatten
en klick smör, att blanka av med


Gör så här:

  1. Stek lök och äpple samt timjan i lite smör på medelvärme i ca 3-4 minuter för att få ut sötman i både lök och äpple.

  2. När du fått fin färg på lök och äpple tillsätter du kalvfonden. Reducera ner och koka ihop tills hälften återstår så att såsen får en kraftfull smak.

  3. Tillsätt grädde och koka ihop till fin konsistens, bara några minuter.

  4. Smaka av med gelé och ansjovisspad för att få till fin umamismak. Salta, men smaka dig fram då även anjovisspadet står för en hel del sälta.

  5. Sila av din gräddsås och se till pressa lök och äpple genom silen så du får med sötman och syran i såsen. De reder också av såsen på ett bra sätt.

  6. Om du tycker såsen är för tunn så red den med maizena utblandat med vatten. Vispa, koka upp och känn på konsistensen. Ta eventuellt i lite till om du vill ha en tjockare sås.

  7. Precis innan servering blankar du av såsen genom att tillsätta en klick smör för att höja smaken ytterligare.