Gräddsås
Ingredienser:
0,5 gul lök, skivad
0,5 rött äpple, i bitar
några timjankvistar
smör, till stekning
2 dl kalvfond
2 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 tsk anjovisspad
en nypa salt
ev. 1-2 tsk maizena + 1-2 tsk vatten
en klick smör, att blanka av med
Gör så här:
- Stek lök och äpple samt timjan i lite smör på medelvärme i ca 3-4 minuter för att få ut sötman i både lök och äpple.
- När du fått fin färg på lök och äpple tillsätter du kalvfonden. Reducera ner och koka ihop tills hälften återstår så att såsen får en kraftfull smak.
- Tillsätt grädde och koka ihop till fin konsistens, bara några minuter.
- Smaka av med gelé och ansjovisspad för att få till fin umamismak. Salta, men smaka dig fram då även anjovisspadet står för en hel del sälta.
- Sila av din gräddsås och se till pressa lök och äpple genom silen så du får med sötman och syran i såsen. De reder också av såsen på ett bra sätt.
- Om du tycker såsen är för tunn så red den med maizena utblandat med vatten. Vispa, koka upp och känn på konsistensen. Ta eventuellt i lite till om du vill ha en tjockare sås.
- Precis innan servering blankar du av såsen genom att tillsätta en klick smör för att höja smaken ytterligare.