Langos är friterade brödkakor vars deg innehåller bla potatis. Bröden serveras med olika fyllningar eller pålägg. T.ex creme fraiche, lök, räkor, kaviar eller stark korv.



Ungerska Langos.



Ingedienser:

½pkt(25g)  jäst
2½dl  vatten(37°C)
1-2msk  salt
1-2 kokta  potatisar
7-9dl  vetemjöl
ca 3/4 l olja att fritera i

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt nästan allt vatten, salt, de mosade potatisarna och mjöl. Låt jäsa ca 40-60min.
Själp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 16 lika stora bitar. Platta ut dem till avlånga kakor. Låt jäsa 10-15min.
Hetta upp oljan till 180°C. Lägg i några degbitar i taget och fritera dem ca. 4min på var sida. Låt bröden rinna av på hushållspapper.
Pensla med vitlökssmör eller vitlöksolja och lägg på önskad fyllning.
Jag gillar creme fraiche, rödlök räkor och svart caviar på, med det är jag det.